Sofie Goos: een Iron lady naar mijn hart

Toen ik zondag iets na twaalf uur ging lopen door Park Spoor Noord, merkte ik er niets van. Maar enkele minuten voor ik daar passeerde,  was triatlete Sofie Goos er neergestoken door een jongeman. Sofie Goos is één van de eerste vrouwelijke professionele triatleten in België. Ze is een uithangbord voor de sport. Niet alleen dankzij een stevig palmares, maar ook omdat ze vlot communiceert. Bovendien woont ze achter mijn hoek, leer ik nu. Zelf ontmoette ik haar nooit, maar collega-amateurs bevestigen dat ze erg aanspreekbaar is.

In tegenstelling tot – ik zeg maar wat – de gemiddelde goed betaalde voetballer, zijn professionele triatleten sowieso extreem bereikbaar (en veel minder betaald). Schrijf je gewoon in voor een wedstrijd waaraan ze deelnemen en je zet samen met hen je materiaal klaar. Zelf startte ik vorig jaar in Deinze samen met ex-wereldkampioen Frederik Van Lierde voor een halve triatlon. Hij finishte niet, en ik wel. Tijdens de afsluitende halve marathon moest hij met een blessure de wedstrijd verlaten. Op de wedstrijduitslag sta ik daardoor voor de wereldkampioen uit 2013. Al betekent dat natuurlijk niets, want toen hij me tijdens het fietsen dubbelde, ging hij zo snel dat ik er bijna een verkoudheid aan over hield.

Het is niet alleen de bereikbaarheid van de professionals. Het mogen dan wel ijzeren heren en dames zijn, er is veel solidariteit en respect voor elkaar. Sofie Goos verwijst daar zelf naar in haar reactie. De wedstrijd uitlopen is dan ook elke keer voor iedereen op zijn eigen niveau een persoonlijk gevecht. Dikwijls moet je maandenlang toe trainen naar die ene wedstrijd en dat geldt ook voor amateurs. Niemand zal het in zijn hoofd halen om dat voor iemand anders te verpesten.

Tenzij dus die 26-jarige in Park Spoor Noord. Zonder enige reden stak hij Sofie Goos en raakte haar rechternier. Ze is zes weken out en dat in het midden van het seizoen. Vandaag lees ik dat de belager zichzelf wilde laten opnemen in een psychiatrische instelling, maar geweigerd werd. Tonnen respect voor Sofie en haar man die niet meegingen met de voorbarige beschuldigingen naar vreemdelingen en andere pseudo-racistische uitspraken, zoals die op sociale media de ronde deden. Integendeel, via Facebook riep Sofie zelf op om elkaar “met liefde in plaats van geweld te overvallen”. Bij “iron lady” denken we al te vaak aan Margaret Thatcher. Neem dan Sofie Goos, dat is een ijzeren dame naar mijn hart. Ik wens haar een snel herstel en een spetterende overwinning op haar volgende triatlon.

prev
next